Modele vs. Antimodele

Pattern

Ma gandeam astazi pe drumul de intoarcere de la Giurgiu ca in viata exista la fel de multe modele, precum si antimodele. Evident, nu vorbesc despre cele care apar pe pasarelele de moda de la Milano, ci de acele modele dupa care ne ghidam mai mult sau mai putin in viata, mai mult sau mai putin constient. Insa aceste modele exista!

Se spune ca exista un complex Oedipian al omului, ca fiecare om isi cauta perechea dupa modelul mamei, daca este baiat si al tatalui in cazul fetelor. Dar ce se intampla cand sunt antimodele, ce se intampla cand trebuie sa te feresti de ceva ce cunosti foarte bine.

Oare este mai bine si mai usor sa gasesti ceea ce cunosti foarte bine sau ceva ce nu cunosti dar al carui antiteza o stii mult prea bine? Ma intreb daca este mai bine sa ai modele sau anti-modele?

Recunosc, am poate la fel de multe modele pe cat anti-modele. Ma gandeam zilele trecute la cum visez viitoarea mea familie, oricand s-ar implini ea… Nu, nu visez la casuta alba cu gard si tigla pe acoperis, visez la sentimente, la armonie. Visez la armonia care s-ar simti in familia mea, visez la parfumul casei mele care este specific fiecarei familii… visez la copiii mei care sa vina sa ma intampine cu caldura dupa o zi lunga in care nu i-am vazut.

Visez la un partener de viata care sa fie langa mine, sa fiu langa el, care sa „traga” la acelasi car cu mine, in aceeasi directie, stiti voi expresia asta…

Am niste prieteni de familie, care in ciuda dificultatilor au ramas impreuna aproape 20 de ani, care acum au o afacere destul de mare si foarte prospera, care au trecut peste greutatile mari pe care le-au intalnit impreuna.

Ea este poate cea mai puternica femeie pe care o cunosc, cea care este cu picioarele pe pamant si capul pe umeri. A stiut cum sa isi creasca baiatul pentru a fi independent, silitor, desi are tot ceea ce isi doreste, a stiut cum sa isi impulsioneze barbatul si cum sa lucreze pentru binele comun al familiei.

El este ca orice barbat, putin aerian, dar cu putin ajutor din partea ei, totul a fost bine si au iesit la liman impreuna.

Imi place sa ma gandesc la ei, imi place sa cred ca si casa mea va fi la fel de plina ca a lor in weekenduri, ca voi trai si eu viata din plin si ca ma voi bucura de realizarile mele precum ei o fac.

Ei sunt un model… Despre anti-modele nu mai vorbesc iarasi pentru ca treaba a mai fost repetata de mine in diverse posturi, cu privire la tata…

Ne raportam la ceilalti chiar si inconstient, avem modele sau anti-modele, ne intrecem unii pe altii intr-un mod inconstient, intreaga lume fiind un traseu de curse in care unii au Ferrari sau altii Logan… Problema este cum reusim sa transformam un Logan intr-un Ferrari? Se poate clar acest lucru… mai greu, dar se poate cu siguranta. Sunt sute/mii de exemple de oameni care au reusit multe in viata pornind de la zero, de la nimic…

Mi-am propus sa fac si eu acelasi lucru ghidandu-ma dupa putinele modele pe care le am in minte si in sistemul meu de valori si principii si ferindu-ma de ceea ce consider a fi anti-modele… lucruri negative pentru mine.

Voi ce modele/anti-modele aveti in viata?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s